| 1. | Błogosławieństwo – Kidusz. | קַדֵּשׁ |
| 2. | Zwierzchnik umywa sobie ręce. | וּרְהַץ |
| 3. | Spożycie pietruszki (zanurzywszy w słonej wodzie). | כַּרְפַּס |
| 4. | Dzielenie przaśnika środkowego: afikomanu. | יַחַץ |
| 5. | Opowiadanie o wyjściu z Egiptu. | מַגִּיד |
| 6. | Stołownicy umywają sobie ręce. | רַחַץ |
| 7. | Błogosławieństwo nad przaśnikami. | מוֹצִיא מַצָה |
| 8. | Spożycie gorzkiego ziela (zanurzywszy w słonej wodzie). | מָרוֹר |
| 9. | Spożycie kanapki z przaśnika i gorzkiego ziela. | כּוֹרֵךְ |
| 10. | Podanie do stołu wieczerzy. | שֻׁלְחָן עוֹרֵךְ |
| 11. | Spożycie afikomanu. | צָפוּן |
| 12. | Dziękczynienie za pokarm; prośby o Eliasza i Mesjasza. | בָּרֵךְ |
| 13. | Odśpiewanie drugiej części Hallelu. | הַלֵּל |
| 14. | Śpiew ostatni. | נִרְצָה |
Uwaga: aby ukazać logikę tego podziału, do tekstu oryginalnego z wydania z 1927 roku wprowadzone zostały następujące zmiany:
Oryginalnie w powyższym 14 – to punktowym schemacie sederu paschalnego nie dokonano podziału na cztery części zasadnicze, odpowiadające czterem kielichom, konstytuującym tę strukturę. Nie jest to zagadnienie łatwe, jednakże możliwe do wykonania i konieczne, aby zrozumieć pierwotny ryt Paschy.